Het beloofde een mash-up te worden van het beste wat culinair Rotterdam te bieden heeft. Een uniek diner met een romantische setting tijdens RotterdamseKost. Tien verschillende chefs werkten samen en creëerden nieuwe gerechten. Ik nam afgelopen vrijdag plaats aan tafel van dit nieuwe evenement in Rotterdam.
Een en een is twee
Voor het museum Boijmans van Beuningen en de fontein vind je de rozentuin. Deze tuin werd niet gebruikt tijdens RotterdamseKost. Marco en Chung (chef koks De Harmonie en Chung) waren benaderd door de organisatie voor deelname aan het festival. Zij wilden het dit jaar anders doen en bedachten dit unieke concept. Eigenlijk best on-Rotterdams; een benefiet diner op zo’n mooie locatie en vijf gangen van tien top chefs.
Unieke setting
Ik maakte mijn weg via de ijzeren brug naar de tuin en gastheer Bert van de Harmonie liep ons tegemoet. “Welkom op het Rozentuin-diner, geniet ervan”. Ik liet mijn blik vallen op de fakkels en rozen langs het pad. Voor mij zag ik twee prachtig gedekte tafels. Oh wauw, dit gaat iets bijzonders worden. Onderweg passeerde ik de chefs die bezig waren met de laatste voorbereidingen. Op enkele meters voor de tafels stonden zij de gerechten te bereiden. Gestrest? Nee, ze hadden er zin in.
Er was een mega groot aanbod van gastheren en vrouwen in opleiding. Zij vervulden een opdracht voor de Rotterdamse hotelschool. Ook zij beseften dat waar ze nu aan het werk zijn uniek is in het Rotterdamse. Alles klopte in het plaatje. Links hoorde ik een jazzband spelen, de intieme setting, het vermakelijke uitzicht op de keuken. Naast je nam onbekend publiek plaats, waar ik al snel de handen mee schudde. Iedereen is hier met hetzelfde streven, een avond ongestoord genieten van heerlijk eten en drinken. De wijn werd ingeschonken en er werd geproost.
Vijf gangen lang genieten
Om te beginnen proefde ik van een perzik met basilicum en bresaola met rettich passend bij de Italiaanse keuken van Lux. Wat volgde is de gerookte heek die een kick kreeg van de korst van Chinese worst, werd verkoeld met het bloody mary ijs en waar de bijpassende Riesling net dat benodigde zuurtje gaf. Ik nam een kijkje in de keuken en trof een tevreden Marco en Chung aan. Een van zijn vaste klanten herkenden de bereiding van Marco in de vis maar vonden de aanvulling met de pittige worst van Chung een verrassend goed werkende combinatie.
“Dit is precies wat wij wilden laten zien. Wanneer je creativiteit deelt met collega’s, kan je je gasten meenemen naar een hoger niveau”.
Hoe uniek deze avond was merkte ik met de volgende gang. Een heel ander kleurenpalet werd geserveerd en we gingen wat meer de mediterrane kant op met Iberico en een paella van parelgort. Dan het hoofdgerecht waar alle smaken van leken te kloppen. Ik genoot van geroosterde wortel met gestoofd kalfvlees. Ook hier mijn complimenten voor de wijnkeuze. De Zinfandel uit Californië was krachtig genoeg om het vlees een aanvulling te geven.
Mix tussen prive en zakelijk
Links van mij zat een jong stel, allebei gek op culinair Rotterdam. Er volgden leuke gesprekken waar we elkaar tips gaven en ervaringen deelden. Rechts van ons maakte ik kennis met de directeur van de Rotterdamse Hotelschool die vrienden had meegenomen. De diversiteit gaf een leuke sfeer aan de avond.
De grande finale
Zoals jullie hier konden lezen was ik ter voorbereiding op dit diner bij Merijn Sips langs geweest. Enthousiast gaf hij mij toen al een sneak peek van het dessert waar hij samen met Martin Vaandrager aan had gewerkt. “Ah bah”, zei ik toen nog gekscherend, “Chocolade met sinaasappel is echt niet mijn ding.” Ha, daar kwam ik dus op even terug. Ik liet mijn gezelschap even voor lief en gaf al mijn aandacht aan dit klein stukje genot op mijn bord. De zachte brownie, gesuikerde pecannoten en het fris zure van de Grand Marnier, wat een heerlijkheid. Daarbij dronk ik een donker bier met een zoete afdronk. Ook al zo leuk bedacht. Het einde van de avond naderde en de chefs kwamen allemaal even naar voren. Ietwat verlegen stonden ze bij elkaar en neemt Antoine Schweig (De Prins van Terbregge) het woord:
“Wij hebben vanavond ons best gedaan om voor jullie heerlijke gerechten klaar te maken. Wij hopen dat jullie er net zo van hebben genoten als wij”.
Een luid applaus volgde en ze gingen al high fivend en mannenhugs makend terug naar de keuken. Marco weet het zeker: “Volgend jaar doen we dit weer en voor nog meer mensen, dit is wat ik wilde neerzetten”.
Leave a Reply