Na al meerdere keren met een content gevoel de zaak uit te zijn gelopen, was ik nieuwsgierig naar de keuken achter Fellini in de markthal. Dit Italiaanse restaurant is sinds de opening een succes gebleken. Je kan beginnen met een bakkie, vervolgens lunchen, borrelen en daarna nog dineren. De grote open keuken biedt een fijn decor tijdens de maaltijd. Chef-kok Jens van Buren kwam bij elk bezoek enthousiast langs onze tafel. Na een avondje doorzakken met heerlijke limoncello kwam daar het idee om eens een dagje in de keuken mee te lopen. Jens was enthousiast en ik ook. Een open keuken, heerlijke Italiaanse gerechten en een flink tempo waar Jens dan de ietwat chaotische Italiaan is. Een zaterdag in mei was het zover.
La Dolce Vita
Fellini is een concept van de Brenner Groep. Na een avond brainstormen in de oude bioscoop van Enschede werd besloten het idee te vernoemen naar de bekende Italiaanse regisseur Federico Fellini. La Dolce Vita is de gedachtegang erachter. Een plek waar de goede ingrediënten van het leven samenkomen. De voormalig sous chef van Las Palmas Jens van Buren kwam voor de liefde naar Rotterdam en had reeds zijn naam gemaakt in de Rotterdamse horeca. Hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging en ging de samen werking aan. Zo het geschiedde. Het idee van het Italiaanse familie gevoel werd uitgebreid in de Markthal. Een beslissing waar Jens nog steeds trots op is.
“Ik heb de ruimte mijn eigen creativiteit in te zetten dankzij een opstapje van het Fellini concept.”
Huiskamergevoel
Het restaurant is groot opgezet. Dat zou kunnen leiden tot massawerk is en weinig persoonlijk contact. Laat daar hem nou juist de kracht zitten. De grote houten tafel in het midden is bijna de huiskamer van de markthal. Naast de vaste klanten komen de kraam eigenaren hier de gehele dag binnen wandelen voor een bakkie of na een lange dag werken een biertje drinken. Het is precies de sfeer waar Jens elke dag keihard voor werkt met een fijn team om zich heen. Daar is die weer: het Italiaanse familie gevoel.
Niet lullen maar poetsen
Er moest die bewuste zaterdag ook gewerkt worden, dus om half elf zit ik dan ook gespannen te wachten. Ik hijs mij in een kokstenue en mag dan eindelijk die mooie grote keuken betreden. Wat volgt gaat in een rap tempo. Jens stelt mij voor aan de andere koks en wijst mij er op dat er die dag flink gewerkt gaat worden. Hij heeft twee lunch gerechten die ik die middag al ga maken voor de gasten. Uhm, wat? Help, hoe dan? “Dit is Jazz, hij gaat je helpen en veel succes he”, laat Jens mij ietwat verbijsterd achter. Jazz blijkt een hele aardige gozer te zijn, die mijn nerveuze gegiebel negeert en rustig laat zien wat de bedoeling is. Ik vind het allemaal zo tof, ik mag super veel doen en ondertussen heb ik grote lol met mijn nieuwe collega’s van die dag. Van elk broodje zalm en pastrami probeer ik een feestje te maken. Toch merk ik ook een soort druk als het restaurant vol loopt tijdens de lunch. Zo wil ik bijna een keer de venkel op het broodje zalm iets te wild erop gooien en blijf ik de bestellingen voor de zekerheid ongeveer vier keer navragen. Soms is het best even stressen. Ik heb die dag ook een testpanel ingeschakeld. Mijn broer komt even proeven van mijn kookkunsten en gelukkig krijg ik een duim opgestoken naar de keuken.

De ravioli en tagliatelle nero met gamba’s zijn de meest geserveerde gerechten van Fellini. De tagliattele nero is mijn eigen favoriet.
Teamwork
Rond etenstijd verschijnt er patat en snacks van collega Bram Ladage op tafel. Het gehele team snaait snel wat mee en gaat ondertussen door met het voorbereiden op de avond. Ik sta even stil bij het feit dat dit tempo de gehele dag is bij een restaurant als Fellini. Ik stort mij in de avond nog op de antipasti plank. De beroemde borrelplank is een lust voor het oog en gevuld met de lekkerste Italiaanse hapjes. Zo trots als een pauw bouw ik met hulp van Mo de plank zelf op. Daarna worden er foto’s gemaakt en trek ik mijn koks tenue uit.

De vaste pizzabakker van Fellini stopt elke dag al zijn liefde in het populairste gerecht uit Italië
Ik neem met vermoeide voeten plaats aan de bar en Jens schuift aan voor een biertje. Trots vertelt hij over Fellini en hoe hij geniet van zijn gasten. La Dolce Vita is hem op het lijf geschreven. Harmonie, gezelligheid en passie zijn de ingrediënten voor een heerlijke avond. Ik heb deze dag een indruk gekregen van het harde werk wat hier verricht wordt. Met zijn team doet hij er alles aan om zijn gasten het naar de zin te maken. Met de Italiaanse keuken als basis is dit een geslaagde combinatie.
Restaurant Fellini
Grote Markt 272
3011 PA Rotterdam
Geopend de gehele week van 10:00 tot 24:00
Leave a Reply